Интервю на Живка Кехайова Като експерт, бихте ли коментирали изказването на

...
Интервю на Живка Кехайова Като експерт, бихте ли коментирали изказването на
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов, специално за Zonanews: Нека не забравяме, че един комплекс C-300 реално ще защити 250 000 българи, живеещи в Украйна, ако този комплекс е край Одеса и Измаил

Интервю на Живка Кехайова
 
Като специалист, бихте ли коментирали изявлението на служебния боен министър Димитър Стоянов, че България не може да даде на Украйна ракетни комплекси С-300?
 
Министърът би трябвало да изясни за какво и какви са разновидностите. Трябва да има най-малко три разновидността и какви са опциите България да компенсира снемането на С-300, в случай че се вземе такова решение. А също и какво значи това за защитата на България.
 
Според мен имаме опция и Словакия сподели един вид. Министърът би трябвало да дава разновидности с оценки, а не решения - решенията ги взема Народното събрание.
 
Не един път сте казвали, че България закъсня с даването на оръжие на Украйна. Този акт - даването на оръжие, не е ли в последна сметка въпрос на политическо достолепие за България и отбраната му?
 
Това е извънредно значимо за нашата сигурност на първо време и за сигурността на Европейския континент. За първи път след Втората международна война сигурността в Европа е застрашена и се води брутална война. Нека не забравяме, че един комплекс C-300 действително ще отбрани 250 000 българи, живеещи в Украйна, в случай че този комплекс е край Одеса и Измаил.
 
В каква фаза навлезе войната в Украйна? В каква посока се развива?
 
В посока ескалация от страна на Русия. Русия, с изключение на ракети, употребява силата като оръжие. Предстоящата зима употребява като оръжие - за да нанесе оптимални вреди на гражданското население, с цел да всее боязън, да разколебае освен украинците, само че и хората в Европа. 
 
От друга страна виждаме консолидация на водачите в Украйна, които даже с лимитирано въоръжение не престават да нанасят удари и да отвоюват територии.
 
Наблюдаваме консолидация и на водачите в Европа, в която само България е едно нестабилно и едва звено, чиято позиция както уточни латвийският вицепремиер, към този момент граничи с изменничество към ползите на свободния свят.
 
Това е е извънредно време да го поправяме с решение на Народното събрание за предоставяне на оръжие на Украйна и с осъществяване на това решение от страна на изпълнителната власт.
 
Тази ескалация от страна на Русия не е ли някакъв опит Путин да принуди Украйна и свободния свят към договаряния в този миг, преди да е изгубил безусловно всичко, с цел да резервира най-малко Крим?
 
Пореден опит на Путин е в действителност. В арсенала му още съществуват и варианти като нуклеарна повреда, нуклеарно оръжие, химическо оръжие, терористични актове от вида на " Северен поток ". Има съмнения за потребление на мръсна бомба за взривяване на тръбопровода в Черно море...
 
Така че, всичко, което Русия се пробва да припише на Запада и на Украйна са към този момент готови съветски проекти и това ние го знаем чудесно. Идеята е - най-малко за вътрешна консумация, Русия, извършвайки закононарушенията да ги припише на различен. Не би трябвало да позволяваме това да промени мотивацията ни
 
Велизар Шаламанов е роден е на 24 декември 1961 година в Карлово. През 1979 година приключва Математическата гимназия в Пловдив, а през 1984 година – Висшето национално военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия със компетентност радиоелектроника. Служил е в Института по системи за ръководство на Генерален щаб като шеф на бранш " Военни интелигентни системи ". Отделно е бил в ръководство " Разузнаване и електронна битка " на Главния щаб на Сухопътни войски. През 1991 година става лекар по кибернетика в Киев, а от 1998 година е доцент по автоматизирани системи за ръководство. През 1995 година приключва Военната академия в София. Освен това е учил в Съединени американски щати, Германия и в Европейския център за проучвания по сигурността " Джордж Маршал ".
От 1998 до 2001 година е заместник-министър на защитата и член на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Председател е на Борда на шефовете на ТЕРЕМ ЕАД. Шаламанов е един от създателите на " План 2004 " за преструктуриране на българската войска
В интервала 2001 – 2009 година поредно е консултант на ръководителя на Българска академия на науките по национална сигурност и защита, шеф на стратегии в Центъра за проучване на националната сигурност и защита и началник секция " Изследване и развиване на ИС " в Института по паралелна обработка на информацията към Българска академия на науките (днес част от Института по осведомителни и информационни технологии). От 2009 година е Директор по съдействие с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и ръководство. През 2012 година е назначен за шеф по съдействие с потребителите в обединената Агенция за връзки и информация на НАТО.
От 6 август до 7 ноември 2014 година е министър на защитата в служебното държавно управление на Георги Близнашки.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР